Hoppin

Snel en makkelijk trein, tram, bus, taxi en (deel)fiets, (deel)step of (deel)wagen combineren op weg naar je bestemming? Ontdek het gemak van Hoppin.

De vlotte overstap naar andere vervoermiddelen
Met Hoppin past de Vlaamse overheid het vervoersaanbod aan de vraag van pendelaars aan en stimuleert Vlaanderen je om verschillende vervoermiddelen te gebruiken en te combineren. Hoppin is dus eigenlijk de merknaam die mobiliteitsknooppunten in Vlaanderen herkenbaar moet maken voor de gebruiker. Het bestaat uit een netwerk van fietsroutes, rivieren, wegen en openbaar vervoer dat belangrijke bestemmingen zoals scholen, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, sport-, winkel- en cultuurcentra vlotter bereikbaar maakt.
Netwerk van Hoppinpunten
Het Hoppinnetwerk bestaat uit interregionale, regionale, lokale en buurtknooppunten. Een Hoppinpunt is een mobiliteitsknooppunt waar verschillende mobiliteitsmogelijkheden samenkomen. Je kunt er vlot van trein, tram, (flex)bus, taxi en deelfiets, -step of -wagen overstappen op een ander vervoermiddel.
De komende jaren worden er 1000 Hoppinpunten geplaatst in heel Vlaanderen. Je vindt ze aan stations, bushaltes en op pleinen met genoeg parkeerplaatsen en laadpalen voor elektrische fietsen, bromfietsen en auto’s. Aan een buurtknooppunt stoppen geen treinen, bussen of trams. Je vindt er alleen deelsystemen. Een Hoppinpunt wordt ingericht op plaatsen met veel vervoerpotentieel. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het aantal op- en afstappers, het aantal overstapmogelijkheden naar andere lijnen of vervoermodi, nabijheid van werk- en woongelegenheid, scholen, winkels en andere maatschappelijk belangrijke bestemmingen in de buurt.

Het Routeplan 2030 bepaalt waar de Hoppinpunten zullen komen. Hieronder vind je een overzicht op kaart van alle potentiële knooppunten (t.e.m. lokaal niveau) in de regio.

Zelf je vervoer plannen, boeken en betalen
Weldra kun je op de website van Hoppin, de Hoppin-app en via het callcenter van Hoppin je reisweg plannen, vervoer boeken en betalen. Wil je de kortste of snelste route nemen, onderweg kunnen lezen of werken, alleen maar duurzaam vervoer gebruiken? Het kan allemaal. De routeplanner van Hoppin houdt ook rekening met parkeermogelijkheden en laadinfrastructuur. Zo kun je bekijken:
  • Welke vervoermiddelen je het best kunt combineren
  • Waar je kunt overstappen
  • Hoelang je onderweg bent
  • Hoeveel de verplaatsing je kost

Vragen over je traject, de uurregelingen of tarieven kun je aan de Hoppincentrale stellen.

Voor dienstregelingen, reserveringen en tickets kan je eveneens terecht op de websites van de NMBS, De Lijn en de aanbieders van deelsystemen.

Partners
Terug naar overzicht