Elektrische deelfietsen

Snel naar de vervoerregio

Ze doken eerder al op in Gent en Kortrijk, de typisch oranje fietsen van het Deense bedrijf Donkey Republic. Vanaf de lente van 2022 zullen ze ook te zien zijn in het straatbeeld van de gemeenten van de Vervoerregio Antwerpen en enkele aangrenzende Wase gemeenten. Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, heeft Donkey Republic immers geselecteerd als de exploitant van een nieuw deelfietsensysteem. Dankzij dit systeem zullen alle belangrijke mobiliteitsknooppunten in de Vervoerregio Antwerpen, zoals Park and Rides en treinstations, uitgerust worden met elektrische deelfietsen. Het is de eerste keer dat er een elektrisch deelfietsensysteem op zo’n grote schaal in Vlaanderen zal worden uitgerold. De deelfietsen zullen deel uitmaken van het Vervoer op Maat. Ze zijn dus een aanvulling op het georganiseerde openbaar vervoer.
 
Het gaat in de eerste plaats over de uitrol van een basisnetwerk, goed voor 1.650 elektrische deelfietsen voor de ganse regio, en dit voor een periode van minstens 10 jaar. Afhankelijk van de interesse vanuit de verschillende gemeenten uit de Vervoerregio kan het basisnetwerk verder aangevuld worden. Gemeenten, bedrijven of organisaties krijgen namelijk de mogelijkheid om het basisnetwerk, op hun vraag, verder uit te breiden met gewone of elektrische deelfietsen. Zo kan je lokaal de laatste kilometers naar je eindbestemming fietsen. In combinatie met het openbaar vervoer zul je je zo gemakkelijk kunnen bewegen doorheen onze regio vanaf je voordeur tot je eindbestemming.
 
Voor het zover is, hebben Lantis en Donkey Republic nog heel wat werk voor de boeg. De komende maanden worden de gesprekken met de gemeenten opgestart, moet de infrastructuur worden geïnstalleerd en de fietsen worden geleverd.
 
Dit project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun vanuit het Europese project SCALE-UP.
 
Partners
Terug naar overzicht